Je bekijkt nu NASA: sporen van ijs ontdekt bij schaatsbaan Hitland

NASA: sporen van ijs ontdekt bij schaatsbaan Hitland

Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat in het recente verleden mogelijk ijs heeft gelegen op de schaatsbaan in Hitland. Dat heeft NASA-afdeling Zuidplas vandaag bekend gemaakt op een speciale persconferentie. “We kunnen niet uitsluiten dat er tevens ooit is geschaatst,” aldus een zegsman. “IJs wordt namelijk gezien als een voorwaarde voor schaatsen.”

Na jaren van onderzoek, waarbij gebruik werd gemaakt van een omgebouwd golfkarretje dat grondboringen kon verrichten, meent NASA dat het theoretisch mogelijk moet zijn geweest dat bevroren water daadwerkelijk in de schaatsbaan is ontstaan en daar dagen, of wellicht enkele weken, is blijven liggen.

“We hebben temperatuurgrafieken van weerman Leen de Koning naast enkele watermonsters gelegd. Een team van wetenschappers heeft vervolgens geïntepreteerd dat door de aanwezigheid van water en de gelijktijdige temperatuur van onder 0 graden Celsius zich mogelijk ijskristallen hebben gevormd,” aldus ijskenner Simon Tracciatella.

Bewijzen werden geleverd door foto’s die het Hitland-onderzoekskarretje tevens heeft genomen. De foto’s dateren van enkele jaren terug, omdat het door de trage dataverbinding maanden duurt voordat de foto’s in de onderzoekskeet worden ontvangen. “Op de foto’s zien we de restanten van een rookworst en een plastic bekertje met aangekoekte chocoladeresten,” onthult Tracciatella. “Eerder bewijs dat we hadden, waarbij het ging het om de resten van een ijsmuts, werden door het hoofdkantoor niet erkend. Zij meenden dat de textielresten net zo goed van een normale warme trui afkomstig konden zijn. Daarom hebben we stug doorgezocht.”

Het bestuur van Schaatsclub Hitland is bij met de onderzoeksresultaten. “Wij hebben altijd in het bestaan van ijs in de ijsbaan geloofd,” aldus voorzitter Rolf de Krijs. “Er zijn aanhangers van een geheime skeelerclub die de baan al jaren willen asfalteren. Wij verdenken hen er zelfs van de baan in het verleden te hebben lekgeprikt. Gelukkig gingen de NASA-onderzoekers niet over één nacht ijs…”