Je bekijkt nu ‘Zuidplas zou nieuwe hoofdstad van Nederland moeten worden’

‘Zuidplas zou nieuwe hoofdstad van Nederland moeten worden’

Na Rotterdam en Den Haag heeft nu ook Zuidplas zich gemeld als gemeente die eigenlijk de hoofdstad van Nederland zou moeten zijn. “Als je een land hebt dat Nederland heet, is het niet meer dan logisch dat het laagste punt van dat nederige land de hoofdstad is. Zuidplas dus,” aldus initiatiefneemster Adriana den Boerin.

Volgens Den Boerin, die nauwe banden heeft met de lokale historische vereniging, is Zuidplas het waard om hoofdstad van Nederland te worden. “Amsterdam heeft de Nieuwe Kerk, maar wij hebben Nieuwerkerk! Die grachten in Amsterdam zijn wel aardig, maar wij hebben het kanaal! Ik zie een ‘Kanaal Pride’ nog wel eens gebeuren, met in roze uitgedoste bestuurders op een praam.”

Zeespiegel

“Nederland is wereldwijd beroemd vanwege het feit dat het grootste deel van ons land onder de zeespiegel ligt. En wat is daarvan de overtreffende trap? Juist: ons laagste punt. Dat moet miljoenen toeristen toch tot de verbeelding spreken?”

Historische banden

“Er zijn ook zwaarwegende historische staatsrechtelijke redenen voor een officiële hoofdstadwisseling. Wist u bijvoorbeeld dat Moordrecht is vernoemd naar de moord op Willem van Oranje? En dat Zevenhuizen eigenlijk een verwijzing is naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden? Waar de naam Moerkapelle dan vandaan komt? Eh, tja, dat is misschien minder leuk om te vertellen, maar dat is omdat die regio ten tijde van de oprichting van Nederland eigenlijk niemand ene moer kon schelen…”

“Wat iedereen wel iets zou moeten schelen, is dat Zuidplas ook nog eens is gelegen langs de Hollandsche IJssel! Hoe Hollands wil je het hebben? Dan zijn die Amstel in Amsterdam, die Maas in Rotterdam en die hofvijver in Den Haag toch eigenlijk maar lachertjes, qua waterweg?”

“Niet voor niets hebben we een Olympische roeibaan die ook nog eens de Willem Alexanderbaan heet. Het zou een belediging zijn als de Koning niet voor Zuidplas als hoofdstad tekent.”

Allure

Heeft Zuidplas wel allure genoeg om hoofdstad te worden?
We hebben geen Paleis op de Dam. Den Boerin: “Maar wel een Katshuis.”
We hebben geen wereldhaven. Den Boerin: “Maar wel een Werkhaven.”
We hebben geen Erasmusbrug. Den Boerin: “Wel een Gele Brug.”
We hebben geen Rijksmuseum. Den Boerin: “Wel een Oudheidkamer.”
We hebben geen Johan Cruijf of Coen Moulijn. Den Boerin: “Wel eens van Memphis Depay gehoord?”
We hebben geeneens een gemeentehuis. Den Boerin: “Touché…”

Den Boerin is van plan om maandag een burgerinitiatief te starten om Zuidplas die in haar ogen terechte hoofdstad van Nederland te maken. “Ik weet voor 99 à 100 procent zeker dat het lukt. Anders vier ik echt nooit meer Koningsdag.”