Je bekijkt nu Onthulling: lees hier waarom maken coalitie-akkoord Zuidplas langer duurde dan gepland

Onthulling: lees hier waarom maken coalitie-akkoord Zuidplas langer duurde dan gepland

Het schrijven van het coalitie-akkoord van de nieuwe machthebbers van Zuidplas duurde langer dan verwacht. In de oud-papierbak voor de deur van VVD-wethouder/lijsttrekker/raadslid (*doorhalen wat momenteel niet van toepassing is) trof het onderzoeksteam van Polderpeper een concept-versie van het akkoord. Daaruit blijkt precies waar de pijnpunten zaten.

Hordijk, winnaar van de verkiezingen, dacht dat hij de christelijke partijen waarmee hij een coalitie vormt in drie bijeenkomsten wel kon overtuigen van zijn liberale gedachtengoed. De zes zetels van CU/SGP en de vijf zetels van CDA bleken moeilijker te veroveren dan verwacht. Er bleken zeven sessies en acht pakjes krakelingen nodig om tot een akkoord te komen.

Polderpeper confronteerde de onderhandelaars met de bevindingen.

Tinet de Jonge (CDA): “Wij zijn nog steeds superblij! We hebben het in de onderhandelingen ook nog eens voor elkaar gekregen om het woord ‘samen’ in de titel van het coalitie-akkoord te krijgen. In sessie vier en vijf probeerden we het woord ‘verbinden’ er ook in te krijgen, maar dat bleek een brug te ver. Toen hebben we eieren voor ons geld gekozen. Als u mij nu wilt excuseren: ik moet weer even een positieve en enthousiaste tweet plaatsen! Doei!”

Jan Hordijk (VVD): “Zo, dus jij zat van de week een beetje in onze oud-papierbak te snuffelen, Polderpepertje? We dachten al wat te horen. Maar ik zat een spannende rugbywedstrijd te kijken, dus had geen zin om met een zaklamp op pad te gaan. Maar okee, als we afspreken dat je niet onthult wat je nog meer aan paperassen hebt ontfutseld, zal ik je toch netjes te woord staan.”

“Ons hoofddoel wat het woord ‘bouwen’ in de titel van het akkoord te krijgen, dus in die zin is het hele feest voor ons al geslaagd,” gaat Hordijk verder. “Het klopt dat onze christenbroeders inderdaad iets specifieker in de titel wilden krijgen wát we gaan bouwen, maar dat ging ons wat te ver. Uiteindelijk lukte het mij om dat ene woord door te krassen. Wat ik daarvoor heb moeten offeren? Niks! Ik heb gewoon gezegd dat wij van de VVD de winkels in Zuidplas op zondag al vanaf 0.01 uur open wilden, en dan tot 24.00 uur. Dus toen ik daarna zei dat van 12.00 uur tot 17.00 uur ook goed vond, zagen CU/SGP en CDA dat als winst, hahaha!”

Jan-Willem Schuurman (CU/SGP): “Wij vinden het woord ‘verder’ ook echt een mooi woord. Verder geen commentaar.”