Je bekijkt nu Stedin stopt in Gouderak met straatverlichting in avonduren

Stedin stopt in Gouderak met straatverlichting in avonduren

Gouderak zal het in het vervolg zonder straatverlichting in de avonduren moeten doen. Stedin heeft besloten de straatverlichting na 19.00 uur te doven. “Het was gewoon niet rendabel meer,” aldus een woordvoerder. “Na 19.00 uur maakten maar één of twee mensen gebruik van de verlichting.”

De inwoners van Gouderak zijn furieus over het besluit. “Het lijkt wel of de hoge heren in de Krimpenerwaard er alles aan doen om Gouderak af te sluiten van de maatschappij,” reageert nachtburgemeester Jules Duran.

“De pont vaart steeds minder, bus 196 gaat steeds minder door ons dorp rijden, complete straten worden wekenlang buiten gebruik gesteld, en nu dit. Zo kan het niet langer.”

Volgens Stedin is het een logisch besluit. “We hebben het gebruik van de straatverlichting een jaar lang onderzocht. Het blijkt dat na 19.00 uur nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de lichtstralen. Maar het kost ons wel stroom.”

Stedin vindt dat de Gouderakkers niet zo moeten zeuren. “Er is een redelijk alternatief. Als mensen ’s avonds toch verlicht over straat willen, kunnen ze de ‘Buurt-Beschijner’ bellen. Dat is een dienst waarbij iemand of afspraak met een zaklamp aan de deur komt. Die loopt nog twee keer op een avond en gebruikers moeten hem een uur van de voren bestellen, maar dan wordt je wel met licht van A naar B begeleid.”

(foto: Robert Coomans)