Je bekijkt nu Zuidplas wil melkquotum invoeren voor eigen bevolking

Zuidplas wil melkquotum invoeren voor eigen bevolking

Op de dag dat Europa het melkquotum juist af heeft geschaft, wil de gemeente Zuidplas juist een melkquotum invoeren voor de eigen bevolking. “Uit eigen onderzoek door onze ambtenaren blijkt dat het drinken van melk in Zuidplas ten koste gaat van het drinken van tomatensap. Terwijl onze lokale economie juist drijft op de tomatenkwekers,” stelt economiewethouder Jan Hordijk.

Zuidplas streeft naar een melkconsumptie van maximaal 3 glazen melk per week per hoofd van de bevolking. “Bovendien gaan we iedereen verplichten om dagelijks drie glazen tomatensap te drinken. Daarbij is er de verplichting om de benodigde tomaten van de lokale tomatenkwekers te kopen. Eigen tomaat eerst, zeggen we al gekscherend in het gemeentehuis,” aldus Hordijk.

De maatregel gaat per direct in. “We hebben een aantal ambtenaren die toch al niet zoveel te doen hadden met spoed omgeschoold tot melkglashandhavers. Ze hebben de bevoegdheid om te pas en te onpas, bij nacht- en ontij, bij zon en maneschijn ongevraagd huishoudens binnen te vallen en het glaswerk te controleren op al dan niet aangekoekte melkresten,” zegt Hordijk streng.

Het melkquotum geldt niet voor jonge moeders. “Kinderen die nog borstvoeding krijgen, worden uitgesloten van het melkquotum. Al was het maar omdat de melkconsumptie van onze allerjongste¬† inwoners nauwelijks is te controleren. Ik moet zeggen dat deze regel er binnen het college vooral door Joke Vroegop is doorgedrukt. De rest van het college had er geen moeite mee,” voegt Hordijk toe.

LTO Zuidplas is in zijn nopjes met de nieuwe regel. “Natuurlijk, voor de melkveehouders in Zuidplas is ’t jammer,” zegt woordvoerder Janko Witsnor, “maar het is al jaar’n een goedbewaard gehiem dat in onze gemeente tomat’nkwekers meer lobby-vaardighed’n hebb’n dan melkboer’n. Er is simpelweg meer glas- dan grasland. Dan moet je als belang’nvereniging je knop’n tell’n en opkom’n voor de meerderheid. Ze lever’n ook meer contributie op, maar dat moet u maar niet opschrief’n.”