Je bekijkt nu Raadhuis-gate opgelost: gemeentehuis Zuidplas verhuist naar KVT-toren

Raadhuis-gate opgelost: gemeentehuis Zuidplas verhuist naar KVT-toren

Met meer geluk dan wijsheid is het probleem rond de huisvesting van het ambtelijk apparaat van Zuidplas opgelost. Het gemeentehuis verhuist naar de KVT-toren in Moordrecht, die vlak voor de jaarwisseling te koop werd gezet.

“Een pak van mijn hart,” zegt kersvers wethouder Daan de Haas, die de huisvestingsportefeuille van de opgestapte Joke Vroegop overnam. Voor De Haas lijkt het zijn eerste succesvolle daad als wethouder te worden.

“Ik hoorde aan de bar van de tennisvereniging dat Aad en Marijke de Wit hun markante woning te koop hadden gezet. Ik ben er meteen naartoe gefietst. Ik wentelde de trap op en kwam duizelig aan in de woonkamer van Aad. Ik zei: Aad, jij kunt mijn wethouderschap maken of breken. Als jij mij dit pand voor een symbolisch bedrag verkoopt, hebben wij als gemeente een prachtig mooi sober raadhuis, waarmee we nog járen vooruit kunnen. Want je kunt veel zeggen over die vooroorlogse bouw, maar stevige panden konden ze wel neerzetten.”

“Het was spannend. Als Aad niet akkoord zou gaan, zou ik nog lang met dit hoofdpijndossier in mijn maag zitten. Daarom probeerde ik Aad te paaien. Als hij zou meewerken, zou ik er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat de raadzaal zijn naam zou gaan dragen en dat er meer geld naar kunst en cultuur in Zuidplas zou gaan. Aad nam er in eerste instantie geen genoegen mee. Hij ging pas overstag toen ik hem beloofde dat ik en mijn vrouw onze garderobe alleen nog maar in de winkel van zijn Marijke zouden kopen.”

“Weet je, het is ook nog gezond voor onze ambtenaren. Ik ga de lift uit de toren laten slopen. Als de beleidsmedewerkers voor elk overleg even een paar verdiepingen naar boven of beneden moeten, gaat de conditie zienderogen vooruit en dan weet ik zeker dat het verzuimpercentage een stuk lager wordt! Bovendien kunnen we de gemeente vanaf het dak mooi nauwkeurig in de gaten houden. Als het een beetje helder is, kunnen we zien wie er op zondag in Moerkapelle wel of niet naar de kerk gaan!”