Je bekijkt nu 9 november 2016: een zwarte dag in de geschiedenis

9 november 2016: een zwarte dag in de geschiedenis

Het zal de boeken in gaan als een zwarte dag in de geschiedenis: 9 november 2016. De dag dat de voorspellingen uit de peilingen niet uitkwamen en de hoofdprijs aan de favoriet voorbij ging.

Na een maandenlange strijd op het scherp van de snede zal woensdag 9 november 2016 de boeken in gaan als één van de zwartste dagen in de geschiedenis. Alle tekenen wezen er de afgelopen tijd op dat de gedoodverfde favoriet deze dag met de winst aan de haal zou gaan. Alle peilingen, voorspellers, opiniemakers en koffiedikkijkers waren het eens: er zou geen verrassing plaatsvinden en de voor de hand liggende kandidaat zou op ‘het hoogste erepodium’ terechtkomen. De overwinningsspeech lag al klaar, geprint op rood papier.

Tegenstand was er eigenlijk alleen voor de vorm, om de illusie van een strijd voor de buitenwereld staande te houden. Campagnes werden gevoerd, maar waren niet meer dan bezigheidstherapie voor de campagnebureaus en de media. Diep van binnen wist het volk toch wel wie er zou gaan winnen.

Maar helaas. Het mocht niet zo zijn. Alle moeite tevergeefs. Al het werk voor niets. Tegen de heersende opvatting in viel het dubbeltje naar de andere kant.

9 november 2016: de dag dat Polderpeper de Cultuurprijs Zuidplas niet won…