Je bekijkt nu Primeur: toch vuurwerkvrije zone in Zuidplas

Primeur: toch vuurwerkvrije zone in Zuidplas

Op het laatste moment heeft het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas een vuurwerkvrije zone ingesteld in de gemeente. “Er bleek enorm veel vraag naar,” verklaart burgemeester Kats, “Daarom hebben we het vierde weiland gezien vanaf de hoek van de Zuidelijke Dwarsweg en de Derde Tochtweg aangewezen als vuurwerkvrije zone.”

Op het weiland mag zowel geen knal- als geen siervuurwerk worden afgestoken. “Zelfs een sterretje is verboden,” zegt de burgemeester streng.

Het college geeft toe dat het besluit wellicht iets te laat is genomen. “Zo’n besluit moet eerst door de hele ambtelijke organisatie, waarna de politiek er ook een mening over meent te moeten hebben. Dat heeft zo z’n tijd nodig,” zegt projectleider Fer Boden van de taskforce ‘Zuidplas Zone Zonder’.

De afgelopen maanden is onderzocht welk gebied het best vuurwerkvrij gehouden kan worden. “Dan vallen al snel veel locaties af. In de centra van de dorpen – of kernen, zoals wij ze moeten noemen – kun je zo’n zone niet instellen. Want waar moet de jeugd dan z’n knalwerk afsteken? Rondom zorgcentra is ook geen optie. Onze oudere bewoners moeten wel ergens over kunnen klagen.”

Al snel viel de keus op het vierde weiland. “Daar ben je niemand met zo’n vuurwerkvrije zone tot last,” legt Boden uit. “We moesten eerst wel overleggen met de stichting Flora- en Faunabeheer, ook al vallen we buiten het broedseizoen. Maar die waren al snel akkoord, omdat er maar één grutto-echtpaar staat geregistreerd als gebruiker van het weiland. Toen was de kogel snel door de kerk.”

Kats is niet bang dat de zone niet kan worden gehandhaafd. “We hebben vier agenten vrijgemaakt, zij zullen vanaf nu tot zeker halverwege februari rondom het weiland posten. Zij mogen alle middelen gebruiken om het verbod te handhaven. Uitgezonderd gebruik van het vuurwapen, uiteraard, want dat geeft nogal een knal.”