Je bekijkt nu ‘Politiek Zuidplas moet zich niet met traditie opblazen bushokjes bemoeien’

‘Politiek Zuidplas moet zich niet met traditie opblazen bushokjes bemoeien’

Enkele raadsleden van de gemeente Zuidplas hebben de traditie ter discussie gesteld om rond Oud en Nieuw bushokjes en verkeersborden op te blazen met zwaar vuurwerk. Ze willen een debat in de gemeenteraad. De merendeel van de raadsleden vindt echter dat Zuidplas zich niet moet bemoeien met het opblazen van bushokjes. “Dit behoort tot het cultureel erfgoed van onze dorpen,” zo klinkt het.

Volgens de Historische Vereniging Moordrecht gaat de traditie terug tot de jaarwisseling van 1843, toen een wachthuisje voor de diligence in de Dorpsstraat in brand gestoken werd. Het vernielen van openbaar straatmeubilair is in de decennia daarna uitgegroeid tot een familie-evenement. En juist dat raakt de inwoners nog het meest. “Met de protesten tegen deze traditie ontnemen ze onze kinderen het plezier van de vernieling.”

De gemeente heeft als compromis in gedachte om voor alle inwoners van Zuidplas een bushokje bij de Pleisterplaats langs de A20 te zetten. Dat kan in de nieuwjaarsnacht onder begeleiding worden opgeblazen. Volgens de gemeente is de vernieling dan ook functioneel. “Een bushokje op die plek is immers zinloos, er rijdt daar geen bus langs.”