Je bekijkt nu College Zuidplas hekelt ‘gemonteerde beelden’ Tussen Kunst en Kitsch

College Zuidplas hekelt ‘gemonteerde beelden’ Tussen Kunst en Kitsch

Het college van Zuidplas hekelt de ‘gemonteerde beelden’ van een bezoek van een inwoner van Moerkapelle aan het TV-programma Tussen Kunst en Kitsch. “Door de manier van monteren werd de inwoner voor schut gezet,” aldus burgemeester Kats. “De argeloze inwoner kwam slechts informeren wat een door hem op zolder gevonden kunstwerk waard zou kunnen zijn.”

In de uitzending was te zien hoe een opgetogen Moerkapellenaar vol goede moed naar de opnamestudio kwam met ‘iets’. Volgens de inwoner ging het om een vroeg-18e-eeuwse overwinnings-scepter van de destijds in Moerkapelle populaire sport ‘wortelschieten’.

“Volgens de overlevering is dit unieke exemplaar gemaakt door mijn betovergrootvader Stef van der Sturk,” wist de inwoner te vertellen. “Daarna is hij altijd van vader op zoon overgegeven. Hij lag gewoon bij mij op zolder. We kwamen maar niet te weten wat hij waard was. Daarom stuurde mijn kleinzoon me voor hulp naar dit programma.”

In de uitzending was echter te zien dat deskundige Pim Wijbes alsmede presentatrice Nelleke van der Krogt nauwelijks hun lachen konden inhouden bij het bekijken van het gevaarte. Verbouwereerd bleef de inwoner achter, nadat voor de nationale televisie te zien was hoe Wijbes proestend zei: “Als u hier op Marktplaats een tientje voor krijgt, mag u blij zijn.”

Op Twitter nam burgemeester Gert-Jan Kats het op voor de inwoner. ‘Om deze reden werken wij niet mee aan dit soort stompzinnige en opruiende sensatieprogramma’s,’ twitterde hij. ‘Ik kijk er nooit naar, maar dit soort programma’s zijn niet uit op een oplossing. Ik verafschuw het format.’

Zuidplas verklaarde later dat de inwoner zonder bijzijn van camera’s bemoedigend is toegesproken door de wethouder Cultuur van de gemeente Zuidplas. Als goedmakertje kreeg de erfgenaam van Van der Sturk een originele steen uit het huidige Raadhuis mee. “Die wordt later veel waard!” tipte de wethouder.