Je bekijkt nu Recreatieschap wil groengebied met ‘Krugerpark-achtige allure’

Recreatieschap wil groengebied met ‘Krugerpark-achtige allure’

Als het aan het Recreatieschap Rottemeren ligt, moet het in de toekomst mogelijk zijn om een groengebied van ‘Krugerpark-achtige allure’ te realiseren in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen.

Een brief met de plannen van het Recreatieschap is vorige week naar de gemeenteraad van Zuidplas gestuurd. Volgens voorzitter Fred Antasie van het schap is er ruimte voor en vraag naar een park van formaat. “Zo’n Hitlandbos en zo’n Bentwoud zijn natuurlijk leuk, maar zijn in mijn ogen niet meer dan geriefbosjes. Als Recreatieschap willen wij de lat iets hoger leggen.”

In het Plan van Aanpak stellen Antasie en zijn bestuursleden voor om de uitstraling van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark minstens te evenaren. “Wij zien weidse woestijnlandschappen met weelderige begroeiïng, oneindige rivieren met rivierbeddingen vol leven. In samenwerking met Diergaarde Blijdorp zien wij kans om de ongetwijfeld talrijke toeristen kennis laten maken met de Big Five. Ja, dan heb ik het over de olifant, de leeuw, de buffel, het luipaard en de neushoorn. In onze ogen moeten deze dieren in het wild worden uitgezet. Doe je dat niet, dan wordt het allemaal te kunstmatig. Wij willen een authentiek natuurpark.”

“Jazeker weten wij dat het Krugerpark even groot is als de helft van Nederland. Maar als bestuur zijn wij van mening dat je je niet door zulke futiele details moet laten leiden. Anders kun je net zo goed geen visie hebben. Wij wij bijvoorbeeld wel rekening mee moeten houden, is de waterrijke omgeving waar wij mee te maken hebben. Naar ons idee kun je daarmee omgaan door een Great Barrier Reef-achtig watergebied te realiseren, met bijbehorend kleurrijk koraalrif. In het midden van het park willen we dan een groot meer realiseren, met in het midden een eiland dat bezoekers aan de Galapagos Eilanden moet doen denken. We hebben al een mooie 120-jarige schildpad op het oog die zich daar prima thuis zal voelen. Waar we die vandaan toveren? Heeft u wel eens van Marktplaats gehoord?”

Het beoogd bezoekersaantal van het nieuwe natuurgebied ligt in de ogen van het Recreatieschap ergens tussen de tien en ettelijke miljoenen per jaar. “Daarbij willen we gebruik van maken van pendelbusjes, want ik hoor de mensen alweer mekkeren over parkeerdruk.”