Politie team Zuidplas organiseert Nieuwjaarsfuik

Op Nieuwjaarsdag, exact om 12.00 uur, organiseert de politie een Nieuwjaarsfuik. “Daarmee luiden we traditioneel het nieuwe jaar in,” zegt teamchef Aniek Daadlof. “Iedereen die meedoet aan de Nieuwjaarsfuik, moet blazen.”

De politie wil niet zeggen waar de Nieuwjaarsfuik wordt georganiseerd. “Dat is het leuke van de Nieuwjaarsfuik,” beweert Daadlof. Geruchten dat het in de buurt van het strand van Nesselande is, verwijst Daadlof naar het land der fabelen.

In tegenstelling tot de deelnemers aan de Nieuwjaarsduik houden de deelnemers aan de Nieuwjaarsfuik wel hun uniform aan. “Zonder uniform is nauwelijks te herkennen dat wij ‘het gezag’ zijn. We hebben één jaar geëxperimenteerd slechts onze politiepet te dragen, maar ik kan verklappen dat je dan direct je autoriteit vaarwel kan zeggen.”

Met de Nieuwsjaarsfuik wil de politie optreden tegen mensen die met een kater in de auto stappen, of mensen die met een kegel naar de schoonfamilie rijden. Daadlof: “Iedereen die meer dan 1 ug/l blaast, krijgt van ons een poltieballon, zodat ze thuis verder kunnen oefenen met blazen. Hopelijk leren ze dan een lesje.”
De Nieuwjaarsduik wordt gesponsord door het bekende anti-katermedicijn Detox.