Zorgonderzoek griffie: eenzaamheid in politiek Zuidplas onzichtbaar probleem

Uit een onderzoek uitgevoerd door de griffie van de gemeente Zuidplas blijkt dat er een toenemend probleem is van eenzaamheid binnen de plaatselijke politiek. Volgens griffier Peter van Vugt is eenzaamheid binnen de raad en de eigen fractie iets waar politici niet gemakkelijk over praten, terwijl het goed beleid in de weg zit. Van Vugt: “We willen steeds meer toe naar een situatie  waarbij hulp vanuit de griffie niet vanzelfsprekend meer is. We kijken eerst naar de eigen kracht van het raadslid en zijn directe omgeving.”

Voor fractieleider Paul van Drenth van Nieuw Elan Zuidplas komt het resultaat als een verrassing: “Ik herken dit niet. In mijn fractie is er juist veel onderlinge steun. Bij ons doet iedereen mee.” Zijn collega Ferry van Wijnen van de VVD erkent dat er wel degelijk een probleem is. Van Wijnen: “Ook in een grote fractie als de onze komt dit voor. Laatst zag ik Jan Ambachtsheer als eerste bij de raad zitten. Uiteindelijk bleek dat hij er nog zat vanaf de vorige raad. Dat mag eigenlijk niet gebeuren.”