Je bekijkt nu Bouwbesluit Vijfde Dorp Zuidplas: ‘Elk huis moet door dak getakelde binnenboom bevatten’

Bouwbesluit Vijfde Dorp Zuidplas: ‘Elk huis moet door dak getakelde binnenboom bevatten’

Om het aantal bomen binnen de gemeente Zuidplas op peil te houden, moet elke woning in het toekomstige Vijfde Dorp een metershoge binnenboom in de huiskamer of hal bevatten. “Wanneer de boom door het dak naar binnen wordt getakeld, is daar subsidie voor beschikbaar,” zo luidt een nog geheim raadsvoorstel.

De zogeheten binnenboomverplichting wordt opgenomen in het bouwbesluit, waaraan woningen in het Vijfde Dorp moeten voldoen. “In politiek Zuidplas is momenteel een discussie gaande over nut en noodzaak van monumentale bomen,” aldus de opsteller van het raadsvoorstel. “Bovendien zijn recent veel beeldbepalende bomen gesnoeid. Wanneer in de toekomst elke woning een eigen binnenboom heeft, kan de gemeente ze niet zomaar omzagen!”

Als het aan de gemeente Zuidplas ligt, krijgen projectontwikkelaars en bouwbedrijven twee opties voor het realiseren van de binnenboom. Beleidsmedewerker Bert Ladblazer legt uit: “Ze kunnen kiezen uit de variant Plant-en-bouw of Bouw-en-plant. Bij de eerste variant moeten ze een boom planten en daar het huis omheen bouwen. In de tweede variant bouwen ze eerst de woning, om vervolgens met een hoogwerker een joekel van een boom door het dak te laten zakken. Met die laatste methode hebben wij als gemeente goede ervaringen, daarom geven we daar subsidie op…”

“Hoe meer woningen het Vijfde Dorp krijgt, hoe meer bomen. Op die manier denken we zowel voorstanders van bouwen en voorstanders van bomen mee te krijgen met dit raadsvoorstel. Eigenlijk verwacht ik dat het een hamerstuk wordt.”


Foto’s: B. de Ruiter en A. Muller.