Je bekijkt nu Zuidplas vervangt hondenbelasting door rattenbelasting – ‘Het geld moet ergens vandaan komen’

Zuidplas vervangt hondenbelasting door rattenbelasting – ‘Het geld moet ergens vandaan komen’

De afdeling financiën van de gemeente Zuidplas heeft een oplossing gevonden voor het gat in de begroting dat ontstaat door het afschaffen van de hondenbelasting. “We stonden voor de uitdaging ergens 250k per jaar te vinden,” zegt het hoofd belastingen van de gemeente. “Tijdens een ambtelijke lunchwandeling door de Bomenwijk, Veldenbuurt en Mossenbuurt kregen we ineens een idee: rattenbelasting!”

Het idee werd direct voorgelegd aan de verantwoordelijk wethouder. “Die was meteen enthousiast. Hij zat al weken in zijn maag met het probleem dat de verkiezingsbelofte ‘Dág hondenbelasting’ zoveel geld zou kosten. Het geld moet ergens vandaan komen, verzuchtte hij. We hebben het plan binnen de taskforce rattenbelasting uitgewerkt en uitgerold binnen de organisatie. In een brainstormsessie kwamen allerlei goede ideeën naar boven.”

“Zo willen we alle ratten in Nieuwerkerk voorzien van een GPS-tracker. Maandelijks kijken we waar de ratten uithangen. Bewoners worden vervolgens belast op basis van het aantal ratten dat in een straat van 5 meter rond hun woning rondscharrelt. Het tarief wordt een euro per rat per nacht per bewoner per huis. We hebben uitgerekend dat het de schatkist in Zuidplas met 456.789 euro op jaarbasis kan spekken.”

(foto: Bernie Putters, Het Kanaal, archief 2004, kunstwerk Florentijn Hofman)