Je bekijkt nu Bestuur HVM geeft zich niet gewonnen: ‘Vastketenen aan Snelle Sluis reële optie’

Bestuur HVM geeft zich niet gewonnen: ‘Vastketenen aan Snelle Sluis reële optie’

Het bestuur van de Historische Vereniging Moordrecht geeft zich nog niet gewonnen als het gaat om het redden van de Snelle Sluis bij Moordrecht. “Als het hoogheemraadschap het willen slopen, moeten ze eerst langs ons!” roept Eef Oosterwijk, terwijl hij met het bestuur de volgende actie alvast oefent.

“Als een online petitie niet werkt, en een motie in de gemeenteraad het niet haalt, dan moeten we denken aan de volgende stap,” verklaart bestuurslid Rien Kamp, die als oud-leraar wel weet hoe je verzet moet breken. Daarom heeft het bestuur vanmiddag alvast geoefend hoe het zich met stalen kettingen aan de sluis kan vastketenen. “Als het hoogheemraadschap op 27 september besluit dat het voor ons belangrijke culturele erfgoed kan worden gesloopt, dan zullen wij ons nog diezelfde avond definitief vastketenen aan de fundering van de sluis. Die fundering was sterk genoeg om het droogpompen van de polder te weerstaan, dus de keilbouten die wij gaan gebruiken, zal het ook wel overleven.”

Mocht het verkeerd gaan, dan zal de HVM de Moordrechtse bevolking oproepen om de waterschapslasten even niet te betalen. “Natuurlijk, we willen droge voeten en schoon water, maar we willen ook onze ontstaansgeschiedenis niet verloochenen. Hoe kunnen we de kinderen van onze kinderen uitleggen hoe onze polder is ontstaan, als we de laatste tastbare herinneringen zomaar slopen? Stel dat de Romeinen dat met het Colosseum hadden gedaan? Of de Engelsen met Stonehenge? Nou, dan was de wereld te klein!”

Zie ook: Historische Vereniging Moordrecht: ‘Dit overbodige pand kan worden gesloopt’