Je bekijkt nu Wethouder Hordijk onthult nieuwe begrotingsmethodiek: sjoelisme

Wethouder Hordijk onthult nieuwe begrotingsmethodiek: sjoelisme

Wethouder Hordijk (financiën) heeft vandaag de door hem bedachte nieuwe begrotingsmethodiek eindelijk onthuld: het sjoelisme. “De programmabegroting verdelen we in de vier grote hoofdthema’s. Die krijgen elk een vakje op een soort lange, houten ‘bak’. Het te besteden geld verdelen we over een soort houten schijven. En laat mij dan maar schuiven!”

Hordijk heeft de vier hoofdthema’s bedacht. “1. Infrastructuur en Scheve Stoeptegels, 2. Sport en Spel, 3. Bedrijvigheid, Ondernemerschap en Ons Kent Ons en tenslotte 4. Wethouderssalarissen. Ik verwacht dat dit voorstel een hamerstuk wordt in de gemeenteraad.”

“Uiteraard heb ik ook enige transparantie ingebouwd, want ik wil niet dat de mensen gaan denken dat ik als schatkistbewaarder alles bepaal. Daarom ga ik de komende weken alle dorpshuizen, bedrijfskantine’s, horecagelegenheden en zuipketen in Zuidplas langs om in alle openbaarheid de ‘sjoelstenen’ ter hand te nemen en voor het oog van iedereen de centen te verdelen.”

“Ik beken dat ik wel heb geoefend. Het blijkt dat het eigenlijk nooit lukt om alle stenen in één beurt in de vier vakjes te krijgen. Daarom heb ik besloten dat ik drie beurten krijg om schijven weg te werken. Wat er dan gebeurt met de eigenwijze stenen die niet in een vakje zitten? Die gaan in de Algemene Reserve. Rente op rente, noemde ik dat in mijn bankierstijd al gekscherend.”