Je bekijkt nu Zuidplas bedenkt unieke oplossing stikstofuitdaging Vijfde Dorp

Zuidplas bedenkt unieke oplossing stikstofuitdaging Vijfde Dorp

De gemeente Zuidplas heeft een bijzondere oplossing bedacht om het Vijfde Dorp te realiseren en tegelijkertijd te voldoen aan de strenge stikstofuitstootregels.

“De woningbouw is alleen mogelijk als er voldoende natuur als compensatie wordt aangelegd,” vertelt wethouder Willem Jan Schuurman. “Uit onze berekeningen bleek al snel dat de aanleg van het Koning Willem I bos niet voldoende was. Dus ik stond met die ambtenaar een boom op te zetten over dit probleem, toen ik zei: jij werkt vandaag net zo lang door, tot je een oplossing hebt!’. Toen zei ‘ie: je ken de boom in, JW!. En toen dacht ik: de boom in? Dat is dé oplossing! We gaan gewoon geen 8000 stenen huizen bouwen, maar 8000 boomhutten! Op die manier leggen we tegelijkertijd de benodigde natuur aan én kunnen we 8000 huishoudens huisvesten. Twee vliegen in één klap. Briljant, al zeg ik het zelf.”

Naar verluidt was de kindergemeenteraad zeer enthousiast over het plan. “In Nieuwerkerk is al een Bomenwijk, maar dat blijken flats te zijn,” aldus de kinderburgemeester. “Daarom is het hoog tijd dat Zuidplas een echte bomenwijk krijgt. Dus drie vliegen in één klap.”