Je bekijkt nu Gouderakker staande gehouden om ‘agrarische profilering’

Gouderakker staande gehouden om ‘agrarische profilering’

Op het Beijersewegje is vanmiddag een Gouderakker staande gehouden door de politie. Volgens de dienders paste de luxe tractor niet bij de leeftijd van de jongeman. “Volgens mien is d’r hier gewôn sproake van agrarische profilering,” zegt Herman. Een bericht op op zijn Instagras-account zorgde vervolgens voor een storm van verontwaardigde reacties.

De politie in het IJsseldorp heeft toegegeven dat de boer onterecht is staande gehouden en gaat excuses aanbieden als het slachtoffer klaar is met hooien. “M’n moeder zei al dat er een vent met een pet voor me op het erf was, maar ik wil het hooi voor zonsondergang van het land hebben. Hij wacht maar effe,” zegt Herman.

“Weet je, als ik geen bekende boer was in Gouderak, had niemand van dit akkefietje gehoord en was het waarschijnlijk in de doofpot gekomen. Met mijn bericht wil ik gewoon een statement maken. Discriminatie op grond van trekkers is hier aan de orde van de dag.”

Volgens de chef van de politie is ‘agrarische profilering’ een bekend probleem in de polders rond het dijkdorp. “Soms zie je tractoren langsrijden waarvan je weet dat zulke jonge boeren die gewoon niet kunnen betalen. Als dan blijkt dat ze hun vader al vanaf hun vijfde jaar helpen op de boerderij, snap je dat het legale voertuigen zijn. Maar dan is de staandehouding al geschied,” aldus een woordvoerder van de politie in de Krimpenerwaard.

De politie wil Herman nu vragen het korps te helpen om collega’s bewust te maken van het probleem.