Rijkswaterstaat: ‘knip’ is effectief middel tegen sluipverkeer op A20

Binnen een jaar kunnen de files op de A20 verleden tijd zijn. Rijkswaterstaat wil met een zogenaamde ‘knip’ ter hoogte van het Cortlandt-aquaduct het sluipverkeer tegengaan dat met name tijdens de spits gebruik maakt van de weg. Alleen hulpdiensten kunnen er doorheen.

Volgens woordvoerder Korteweg van Rijkswaterstaat wordt het sluipverkeer met name veroorzaakt door de beperkte capaciteit op de parallel gelegen Hoofdweg. “Als het op de Hoofdweg stil staat, zie je eigenlijk meteen ook filevorming op de A20.”
Door het sluipverkeer ontstaan er ernstige ongevallen op de snelweg en hebben omwonenden last van geluidshinder. Met name de vrachtwagenchauffeurs, die ’s nachts gebruik maken van de parkeerplaats Maatveld langs de A20, zijn enthousiast over ‘de knip’. Een Poolse vrachtwagenchauffeur vertelt nog wat slaperig door zijn raampje: “Met dat langsrazende verkeer kun je hier nauwelijks in slaap komen.” Ook de verkoopster van het daarnaast gelegen Shell-station verwacht meer tot rust te kunnen komen. “Nu staat er soms een rij van zes mensen voor de kassa om af te rekenen.”