Je bekijkt nu Gezakt stuk veengrond blijft gezakt

Gezakt stuk veengrond blijft gezakt

Een stuk veengrond in Zuidplas dat via de rechter had geprobeerd te voorkomen dat het was gezakt, blijft toch gezakt.

Het achttienjarig stuk weiland was maar nipt met 0,05 centimeter gezakt. Daarom was het een gerechtelijke procedure gestart. Volgens de advocaat van het stuk veengrond was het niet de schuld van het stuk veengrond dat het was gezakt. “Mijn cliënt heeft niets verkeerd gedaan,” aldus advocaat Den de Beugd. “Het is aan het hoogheemraadschap te wijten dat mijn cliënt maar een ietsiepietsie is gezakt. Dat hoogheemraadschap heeft veel te veel water uit de polder gepompt. Daardoor klinkte mijn cliënt onnodig in.”

Volgens de rechter is het wel degelijk de eigen schuld van het stuk weiland. “Het stuk veengrond stoot zelf veel te veel CO2 uit. Dat is de daadwerkelijke oorzaak van het feit dat het is gezakt. Als je dat doet, kun je vrijwel met zekerheid zeggen dat je gaat inklinken.”

Het stuk veengrond – dat anoniem wenste te blijven – mag volgend jaar opnieuw proberen een geslaagd stuk weiland te zijn.