Je bekijkt nu Stallinghouders in vakantiedip: ‘Met caravans is ook gezelligheid verdwenen uit kas’

Stallinghouders in vakantiedip: ‘Met caravans is ook gezelligheid verdwenen uit kas’

Eigenaren van caravanstallingen in Zuidplas balen dat het weer zomervakantie is. “Ineens haalde iedereen zijn caravan uit onze stalling weg. En daarmee was eigenlijk ook meteen alle gezelligheid verdwenen uit de kas,” zucht één van de Nieuwerkerkse stallinghouders.

“Eigenlijk is de vakantie de zwartste periode van het jaar voor ons. Waar we normaal ’s ochtends vol goede moed de kas in stappen en caravans zien zover we kunnen kijken, is het nu één grote leegte. En dat zorgt ook voor een leeg gevoel van binnen,” filosofeert een collega uit Zevenhuizen.

“We missen in de vakantie toch een stukje gezelligheid,” klaagt een caravanstallingeigenaar uit Moerkapelle. “Een kas vol caravans waar oude echtparen en jonge gezinnen gezellig samen rummicuppen en klaverjassen, of tot laat in de avond barbecuen voor de voortent, geeft toch een heel andere sfeer. Ik mis de momenten dat iedereen in het washok de laatste stallingroddels met elkaar doorneemt. Ik mis de oerkreten als iemand over een scheerlijn struikelt. Ik mis de diverse geluiden die ’s nachts door de kassen kaatsen.”

“Ons animatieteam sturen we in de vakantie maar met reces,” vertelt een Moordrechtse caravanstaller. “Het ziet er toch wat droef uit als ze hun dansjes doen in een lege kas. De verkoop van ijsjes daalt tot een dieptepunt en ons maandelijkse badmintontoernooi – ideaal, want in een kas waait het nooit – cancellen we ook. Nee, het is droefheid troef voor ons.”

De VVVC Zuidplas, de Vereniging van Verontruste Caravanstallingeigenaren, wil op korte termijn met de gemeente Zuidplas praten over de bestemmingsplannen. “We willen dat in het bestemmingsplan een verplichting wordt dat caravaneigenaren hun caravan permanent, dus 365 dagen per jaar, bij ons móeten stallen. Anders is er voor ons echt geen lol meer aan.”