Je bekijkt nu ‘Ga niet stemmen!’ adviseert kinderburgemeester Anna haar klasgenoten

‘Ga niet stemmen!’ adviseert kinderburgemeester Anna haar klasgenoten

In een filmpje op TikTok roept kinderburgemeester Anna Lamot van Zuidplas om absoluut niet te gaan stemmen. Lees hier waarom.

“Als kinderburgemeester vond ik dat ik een democratisch voorbeeld moest stellen, dus ging ik vandaag vol goede moed naar een stemlokaal in Zuidplas. Ik had vooraf de verkiezingsprogramma’s van alle 39 partijen doorgelezen. Mijn juf was echt trots op me.”

“Dus ik wist precies op wie ik wilde stemmen. Maar wat denk je? Kom ik bij dat stemlokaal, begint zo’n oude man een heel verhaal over een stempas! Dus ik zeg: of ik mijn stempas heb? Nee, die heb ik al mijn hele leven! Duh! Talk to the hand! Dus ik grijp gewoon zo’n papier – formaat tafelkleed – en huppel naar het stemhokje.”

“Maar toen kwamen al die mensen van achter hun bureau achter me aan. Zij roepen: Jij mag niet stemmen! Wegwezen! Dus ik zeg: ja, hallóóó, weten jullie wie ik ben? Ik ben de kinderburgemeester! Ik heb het mobiele nummer van meneer Weber. Moet ik hem bellen? Ik bel hem hoor, ik bel hem! Kijk, hij staat al in mijn scherm! Als ik op dat groene knopje druk, bel ik hem. En denk je dat jullie daarna hier nog de dienst uitmaken? Ik denk het niet!”

“Nou ja, toen bleek uiteindelijk dat vier volwassenen sterker zijn dan mijn wil om te stemmen. Wat een tegenvaller. Ik wilde nog een vet promofilmpje maken op Insta, over hoe leuk en belangrijk stemmen is. Maar daar heb ik geen zin meer in. Daarom zou ik tegen al mijn leeftijdsgenoten willen zeggen: ga niet stemmen! Je haalt het stemhokje niet eens…”