Thuisfront raad Zuidplas wil spoeddebat over spoeddebat

De echtgenotes en echtgenoten van de Zuidplasse raadsleden willen een spoeddebat over het spoeddebat van afgelopen dinsdag. “Mijn man zei om half acht ’s avonds dat hij naar een spoeddebat moest. Maar pas tegen tien uur was hij weer thuis. Dat noem ik geen spoed.” Aldus zegsvrouw Lydia Kuiterman.

“Het biertje dat ik voor Daan (de Haas, red.) had klaargezet, was helemaal doodgeslagen toen hij thuis kwam. Ja, noem het dan geen spoeddebat, zei ik nog. Maar mijn doorgaans liberale mannetje was niet voor rede vatbaar. Hij gaf uiteraard de oppositie de schuld.”

“Als thuisfront hebben wij het recht te weten waar we aan toe zijn, als onze mannen en vrouwen weer eens zitten te spoeddebatteren,” vult Ria Verbeek aan. “Ik was na de laatste verkiezingen blij dat Jan geen wethouder weer werd. Is ‘ie ook weer eens een avond thuis. Maar ja, meneer wilde weer eens ‘zijn verantwoordelijkheid nemen’ en vond dat ‘ie als lijsttrekker ‘zijn zetel moest accepteren’, omdat hij het anders niet kon maken ’tegenover zijn achterban’. Maar ja, zijn achterban is tegenwoordig niet meer dan de korfbalvereniging, dus waar heeft ‘ie het over. U schrijft dit toch niet allemaal op, hè?”

Wethouder Jan Hordijk vindt dat het thuisfront niet zo moet piepen. “Het komt vaak zat voor dat ik na een vergadering thuis kom, en dat mijn thuisfront nog in de kantine van het raadhuis zit ‘na te debatteren’. Dat moet ik dan via een tweet van Ferry van Wijnen vernemen… Op die momenten wenste ik dat ik hem nooit uit Trots op Nederland had weggetrokken.”

Volgens de website van Omroep Zuidplas duurde het spoeddebat van 20.00 uur tot 21.32 uur. Diverse spoed- en snelheidsdeskundigen die door Polderpeper zijn geraadpleegd bevestigen dat er dan inderdaad geen sprake is van ‘spoed’. “In het lokaal bestuur spreken we van een spoeddebat als een debat niet langer dan 15 minuten duurt,” zegt Koos Lokwerk, spoeddebatdeskundige van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. “En dat is dan inclusief interrupties, motie-indieningen, jij-bakken en gras-voor-de-voeten-wegmaaien.”

Afgezien van het gebrek aan spoed, was de inhoud van het debat ook niet om je voor naar huis te spoeden. “Een haastige spoeddebat is zelden een goed debat,” bromt #raadzuidplaswatcher Thom Stemmeniet.