Je bekijkt nu Wethouder lekt geheime plannen voor Zuidplas Airport – ‘Strategisch vernuft in optima forma’

Wethouder lekt geheime plannen voor Zuidplas Airport – ‘Strategisch vernuft in optima forma’

Schijnbaar achteloos heeft wethouder Daan de Haas tot nu toe ultrageheime plannen voor de aanleg van Zuidplas Airport gelekt op twitter. Tussen de regels van de tweet door is duidelijk te lezen dat Zuidplas met een eigen vliegveld een vernuftig strategisch plan heeft uitgebroed: met een eigen vliegveld zijn aanvliegroutes altijd boven andere gemeenten dan de gemeente waarin het vliegveld zelf ligt.

“We willen de start- en landingsbanen zo situeren, dat de Boeings lekker aanvliegen boven Gouda, Waddinxveen, Rotterdam, Zoetermeer, Ouderkerk, Gouderak, noem maar op, maar lekker niet boven Zuidplas. Want dan zijn ze al geland of opgestegen!” zo valt duidelijk te concluderen uit het woord ‘werkbezoek’ dan wethouder Daan de Haas gebruikt in zijn tweet.

Hoogleraar bestuurskunde en politicologie mr. ir. S.P.Y.N. Dockter bevestigt dat de term ‘werkbezoek’ in de politiek vrijwel altijd betekent dat een plan in kannen en kruiken is en een gemeenteraad er alleen nog maar een klap op hoeft te geven. “Heathrow in Londen en J.F.K. in New York zijn ook ooit begonnen met een ‘werkbezoek’, dat is een publiek geheim. Het zal nu een kwestie van twee, hooguit drie jaar zijn voordat Zuidplas Airport meer banen en vliegbewegingen heeft dan Schiphol. Als ik het plan tussen de regels van de tweet door lees, is het een staaltje strategisch vernuft in optima forma van de gemeente Zuidplas.”

In een vlog van een dochter van wethouder De Haas liet de VVD’er zich zelfs ontvallen dat hij graag meewerkt aan de realisering van de vluchthaven in het veen, als één van de banen maar de Daan-baan gaat heten…