Je bekijkt nu D66 Zuidplas wil hondjes en poesjes apart opvangen bij Dierentehuis Midden-Holland

D66 Zuidplas wil hondjes en poesjes apart opvangen bij Dierentehuis Midden-Holland

D66 Zuidplas wil dat hondjes en poesjes en apart worden opgevangen bij Dierentehuis Midden-Holland. PvdA-GroenLinks Zuidplas steunt de daartoe ingediende motie, omdat kwetsbare groepen moeten worden beschermd. VVD Zuidplas is tegen, omdat het ‘indruist tegen de kernwaarden van onze gemeente.’

Aanleiding voor de motie is een recent aantal incidenten in het Dierentehuis, waarbij hondjes en poesjes door andere bewoners werden gepest om hun achtergrond. “Een minderheid van hondjes en poesjes werd gepest en soms zelfs mishandeld,” aldus een woordvoerder van het dierentehuis. “Met name de vrouwtjes hadden het zwaar te verduren. Voor hun eigen veiligheid hebben we ze even overgebracht naar een opvang in Rotterdam.”

Het college van b en w ziet weinig in aparte opvang. Volgens wethouder Hordijk druist zo’n voorziening in tegen de normen en waarden in Zuidplas en het gelijkheidsbeginsel.

Coalitiepartij VVD Zuidplas stemde tegen de motie en is het eens met het college. Fractievoorzitter Van Wijnen vindt het een “belachelijke motie!”. Volgens hem is aparte opvang in strijd met de kernwaarden van de Nederlandse maatschappij en heeft “links Zuidplas een totaal verkeerd signaal afgegeven!”.

“Niet de slachtoffers moeten worden gescheiden, maar de daders moeten worden aangepakt. In onze gemeente woont iedereen samen en nieuwkomers moeten daar vanaf dag één aan wennen”, zei Van Wijnen. “Als je als overheid zegt dat je apart moet worden opgevangen als je een poesje bent, dan zenden we een totaal verkeerd signaal uit!” Hij benadrukte dat het college eerder heeft gezegd dat in individuele noodgevallen poesjes en andere kwetsbare groepen apart kunnen worden opgevangen.

De PvdA-GroenLinks is het totaal oneens met de stellingname van de VVD. “Als dieren in de verdrukking komen, moeten ze geholpen worden. Dat lijkt me een heel simpel uitgangspunt,” aldus fractievoorzitter Pieter Beeldman. “De daders moet je aanpakken, maar tegelijkertijd moet je hondjes en poesjes gewoon veilig houden. Dat is een simpel principe. Als de VVD zegt dat we ermee ‘een stukje Zuidplas inleveren’, dan maken ze het veel te groot. Je geeft alleen een stukje veiligheid aan hondjes en poesjes die dat nodig hebben.”