Je bekijkt nu Hoofdredactie Polderpeper door het stof: ‘Stagiair publiceerde feitelijke juistheid’

Hoofdredactie Polderpeper door het stof: ‘Stagiair publiceerde feitelijke juistheid’

De hoofdredactie van Polderpeper is in verlegenheid gebracht, nadat aan het licht is gekomen dat een stagiair bewust een feitelijke juistheid heeft geciteerd. “We gingen ervan uit dat hij het netjes had geknipt, verdraaid en geplakt uit een ander medium, maar dat bleek helaas niet zo te zijn,” aldus de hoofdredacteur.

 

De hoofdredactie biedt zijn excuses aan voor deze toelaatbare misstap. “Deze satirische levenszonde kwam aan het licht, toen wij de stagiair tijdens de vrijdagmiddagborrel in korte tijd zeer dronken voerde. Tijdens zijn tweede Radler liep hij helemaal leeg. Hij biechtte op dat hij de geïnterviewde daadwerkelijk had gesproken en dat het citaat letterlijk zo uitgesproken was. De stagiair, Gerard de Mooi, hebben wij uiteraard per direct op non-actief gesteld. We waren verbijsterd.”

De afgelopen maanden viel al op dat de stagiair nauwelijks artikelen produceerde. “Vrijdag bleek dat dat kwam omdat hij vele uren stak in het controleren van feiten en het minutieus uitwerken van citaten. Het schijnt dat hij artikelen soms zelfs aan geïnterviewden mailde, met de vraag er feitelijke onjuistheden uit te halen. Ja, als we zo gaan beginnen, kunnen we net zo goed helemaal niets meer uit onze duim zuigen.”

“Tijdens zijn eerste dag op de redactie flikte hij het al iets op te schrijven dat klopte. Hij beloofde beterschap. We dachten dat het onervarenheid was en gaven hem nog een kans. Maar toen hij ook nog eens aan bronvermelding ging doen, was voor ons de maat leeg. Toen besloten we hem tijdens de borrel te confronteren met zijn gepruts.”

Polderpeper heeft besloten om stagiairs nog minder begeleiding te geven. “We gaan beter screenen. Onze stagiairs mogen absoluut geen normen en waarden hebben. Een ethisch gevoel voor rechtvaardigheid is al helemaal uit den boze. Zorgvuldigheid en nauwkeurigheid proberen we er in een zo vroeg mogelijk stadium uit te halen.”