Moordrecht zoekt ‘onbevlekte’ moeder voor levende kerststal

De levende kerststal in Moordrecht trekt al jaren veel bezoekers. Bij gebrek aan voldoende moeders die als maagd zijn bevallen, dreigt de stal dit jaar leeg te blijven. “We zoeken nog twee vrouwen die een waarlijk Maria zijn en met hun kindje in de kerststal willen staan,” zegt organisator Jozef van der Krib.

Nog nooit ging de levende kerststal niet door wegens ontbreken van de hoofdpersoon, de maagd Maria. “Dit jaar hadden we in de zomer al vijf aanmeldingen van zwangere vrouwen, maar uit de test bleek dat er bij drie toch een man in het spel was geweest.”

De kerststal is van oudsher ook de mogelijkheid voor de ongetrouwde moeder om een Jozef voor het leven aan de haak te slaan. “Zo heb ik destijds ook mijn vrouw en zoon ontmoet,” aldus Van der Krib.

Magdalena van ’t Ambacht uit Moordrecht was wel een beetje uit het veld geslagen toen ze zwanger bleek. “Het is best ingrijpend om zwanger te raken zonder dat er – zo zal ik maar zeggen – een Jozef aan te pas is gekomen. Ik schrok dan ook toen de predictor het roze streepje toonde, maar realiseerde me meteen dat ik gezegend ben. Natuurlijk doe je dan mee in de kerststal.”
Maar of het er nog van komt, is nu de vraag. Grote kans dat Magdalena met haar kindje dit jaar zonder een Jozef de kerst door moet brengen in een koude, klamme stal in Berkenwoude.