Woningbouw Zuidplaspolder onmogelijk door geurcirkels hennepplantages

De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor grootschalige woningbouw in de Zuidplaspolder vernietigd. De gemeente heeft onvoldoende rekening gehouden met de alom aanwezige hennepplantages in het gebied. Om geurhinder te voorkomen moet er voldoende afstand zijn tussen de woningen en de hennepplantages met hun zogeheten geurcirkels.

Volgens een bewoonster in het gebied, die anoniem wil blijven, heeft het wonen binnen de geurcirkels niet alleen maar nadelen. “Onze zoon heeft ADHD. Hij heeft ontdekt dat hij bij zuidwesten wind geen Ritalin meer nodig heeft. Dan is hij van zichzelf al heel relaxed.”

Toch zijn de hennepkwekers er niet gerust op dat alle bewoners er zo constructief mee omgaan. “Dat is de reden waarom we in beroep zijn gegaan,” aldus kweker Arie H.

Het gaat de kwekers niet alleen om de risico’s van geurhinder. Ook de privacy van de kwekers is in het geding. “Ik neem aan dat iedereen wel begrijpt dat het niet motiverend is als de hele buurt bij je werk over je schouder mee staat te kijken.”
Op het gebied van privacy heeft Arie ook nog een klacht over het Nederlandse rechtssysteem: “Het heeft me nu wel heel veel moeite gekost om anoniem in beroep te kunnen gaan tegen dit bestemmingsplan.”