Je bekijkt nu Zuidplas pionier in stikstofdiscussie: maximum snelheid overal naar 0

Zuidplas pionier in stikstofdiscussie: maximum snelheid overal naar 0

Sommigen noemen het al het ei van Columbus: de oplossing die wethouder Jan Verbeek (duurzaamheid) heeft bedacht voor het terugdringen van de stikstofuitstoot in de gemeente Zuidplas. Volgens Verbeek is het heel simpel: stel een maximumsnelheid van 0 kilometer per uur in voor de hele gemeente en de uitstoot als gevolg van het wegverkeer gaat per direct naar 0.

Verbeek wist direct het merendeel van het college van burgemeester en wethouders te overtuigen van zijn meesterzet. Alleen VVD-wethouder Jan Hordijk stribbelde wat tegen. “Niet omdat ik van de VVD ben, maar omdat ik net een nieuwe motor heb gekocht…” somberde hij.

De maatregel gaat per direct in. Verbeek: “Toen ik vroeger nog voor de klas stond, verzonnen de leerlingen ook altijd de meest simpele oplossingen voor de meest complexe problemen. Die werkwijze probeer ik sindsdien door te voeren in mijn beleid. De maximumsnelheid naar 0 was niet zo heel moeilijk te bedenken. In de media gaat het om geneuzel van 130 naar 100 kilometer per uur en de vraag of een wethouder 20 minuten eerder in Sneek kan zijn. Maar daar is het milieu natuurlijk niet bij gebaat. Er zijn radicale maatregelen nodig en in Zuidplas willen we daarom pionier én voorbeeld zijn voor de rest van Nederland. Wat zeg ik? Voor de wereld!”

De reacties in Zuidplas zijn verdeeld. Fietsenhandelaren sprongen een gat in de lucht, eigenaren van tankstations liepen in ganzenpas naar het UWV. Verbeek: “Om de aarde te redden moeten we gewoon onze levensstijl aanpassen. Gewoon lopend of op de fiets naar je werk, hoe moeilijk is dat?”

Politiek Zuidplas is blij met het besluit. ‘Dankzij het besluit van onze wethouder en zijn college kunnen bouwprojecten gewoon weer doorgaan!’ jubelde de fractie van het CDA. “Hoe alle materialen bij de bouwplaatsen komen? Nou, gewoon, met de kruiwagen. Of een paardenkar. Probeer een beetje buiten de luxe hokjes te denken. Denk je dat de oude Egyptenaren de stenen voor de piramides met een vrachtwagen naar Gizeh reden? Nou dan! Toen kon het toch ook?”

Zuidplas is van plan keihard te handhaven op mensen die zich niet aan de maximumsnelheid van 0 kilometer per uur houden. “We verwachten niet dat het heftige achtervolgingen gaat opleveren,” reageert de teamchef. “We gaan sowieso al onze politieauto’s inruilen voor bikes voor de politiebikers.”