Je bekijkt nu Rolstoelgebruikers openen seizoen met Raadzaalexperience in Nieuwerkerk

Rolstoelgebruikers openen seizoen met Raadzaalexperience in Nieuwerkerk

Rolstoelvereniging Rolling’19 heeft het rolstoelseizoen geopend met een ‘Raadzaalexperience’ in Nieuwerkerk. “We wilden de rolstoelgebruikers laten ervaren hoe het is om een politiek debat te voeren, en te ondervinden met welke obstakels je dan te maken krijgt,” aldus initiatiefnemer Wiel Tjer.

“Rolstoelgebruikers hebben vaak geen idee wat er allemaal komt kijken bij het voeren van een goed politiek besluitvormingsproces,” aldus Tjer. “Ze lezen er wel eens wat over, maar hebben er dan geen gevoel bij. Door hen het zelf te laten ervaren, willen we de deelnemers zich ervan bewust maken dat de kortste weg naar een besluit niet altijd haalbaar is, en je vaak gedwongen wordt een omweg te nemen.”

“We hebben de deelnemers een debat laten voeren, waarbij zij werden verdeeld tussen ‘oppositie’ en ‘coalitie’. Het doel was om voor bepaalde onderwerpen een meerderheid te krijgen. Het was jammer dat ze snel in de gaten hadden dat de coalitie altijd een meerderheid heeft, en dus eigenlijk kan doen wat ze wil. De oppositiedeelnemers zaten er toen wel een beetje verloren bij. Voor de vorm werden ze wel bij het debat betrokken, maar echt invloed hadden ze niet.”

“Daarna leerden we de deelnemers dat ze bij elk debat wel even iets moeten zeggen, het liefst een beetje catchy, omdat ze anders nooit in de krant komen. Toen werd het wel leuk. Maar toen duurde het allemaal ook gelijk wel erg lang. Zeker toen ze doorhadden dat je ook kunt schorsen en je dan samen in een achterkamertje afspraken kunt maken.”

“Het was een mooie ervaring. Hopelijk beseffen de leden van Rolling’19 nu dat de weg naar een besluit niet makkelijk is en de gemeenteraad veel tijd kost. En dat dus niet bij iedere brief over te hoge stoepranden en scheefliggende tegels er direct een team van stratenmakers op pad gestuurd kan worden om de hobbels weg te nemen. Tenminste, buiten verkiezingstijd.”