Gemeentwerken Zuidplas erkent fout na aankoop tienduizend kilo strooigoed

Meteen al in het eerste weekend met nachtvorst is het fout gegaan bij de gladheidsbestrijding van de gemeente Zuidplas. Het nieuwe strooimiddel van leverancier SCG heeft een ravage aangericht op de dijk tussen Moordrecht en Nieuwerkerk.

Op de weg had zich een bruine smurrie gevormd, met harde gekleurde stukjes, waardoor er drie auto’s van de dijk reden. “Ik geef toe dat er al een belletje had moeten gaan rinkelen toen bleek dat SCG staat voor Sinterklaascentrale Gouda,” aldus woordvoerder Romana Glac√© Schever van de gemeente.

Volgens medewerker Pim Raapop van gemeentewerken had het strooigoed nog een ander nadeel. “Het is een zogeheten twee componenten product, waardoor we vooraf drie uur bezig zijn geweest om de zakjes met het harde gekleurde strooisel open te maken en te mengen met het bruine deel.” Het waren ook die keiharde gekleurde vierkante blokjes waar de verstrooiers achterop de strooiauto’s uiteindelijk niet meer doorheen kwamen.

Op de gemeentewerf hangt een bedrukte stemming door de foute aankoop van het strooigoed. Een medewerker verklapt “We zitten er behoorlijk mee in onze maag.” Een wit weggetrokken collega beaamt dit: “Ik ben er doodziek van…”